hur mycket orkar en häst att bära?

Hästfocus 4-April 2010

 

Det är svårt att fastställa, men Ohio State University gjorde nämligen en undersökning som stärker de som tidigare gjort angående hur mycket en häst faktiskt orkar bära.

 

Slutsaten de drog var att en häst som bar 15 - 20 % av sin kroppsvikt knappt påverkades av detta. Medan de som burit 25 - 30 % av sin kroppsvikt hade en mer öm och stel muskulatur, samtidigt som en högre halt mjölksyra uppmättes. Halten Keratinkinas var även så pass hög att den fortfarande kunde mätas 24 och 48 timmar efter påfrestningen.

 

En liten islandshäst på 300 kg borde alltså inte bära en ryttare som tillsammans med sin utrustning väger mer än 60 kg. De större islandshästarna, som Glodis kring 140 cm, väger kring 400 kg, vilket innebär en ryttare och utrustning på 80 kg.

 

För några månader sedan skrev en klok kvinna en fråga till Islandshästen (Svenska islandshästförbundets tidning) och påpekade att turridningar ofta har viktbestämmelser på sina kunder. Men inget sådant finns på tävlingsbanan då många av de tävlande tydligt ses som överviktiga?

 

Det finns mycket blandade meningar kring detta. Jag tycker att det är självklart att hästen ska lära sig att bära sin ryttare korrekt på bakdelen. Men även fast den gör det så finns det maxgränser för vad hästens kropp, muskulatur m.m klarar.

 

/Think Natural

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback